6 стъпки към точния избор!

 

Всички се чудим как да изберем правилния матрак? Създадохме този гид, за да вземете това решение по-лесно. Ключовите фактори при избора на матрак са :

 1. Живот на матрака
 2. Тип на матрака
 3. Бюджет
 4. Твърдост
 5. Поза на спане
 6. Тегло

1. Колко стар е матракът Ви?

На колко години е матракът Ви е от съществено значение, когато избирате нов. Като генерално правило, ако матракът  е на повече от 8 години, е време да го подмените. Това, разбира се, не се отнася за всички видове матраци. Има такива, които със сигурност ще издържат много над 8 години, както и такива, които няма да изкарат и 2 години. Всичко зависи от качеството на матрака и навиците Ви за сън. Ако се будите често, изморени или с болки в гърба и кръста, то най-вероятно старият Ви матрак е за изхвърляне.

 

2. От какъв тип матрак се нуждая?

Типът матрак, от който се нуждаете, зависи от личните Ви потребности и предпочитания. С богатия избор от видове матраци, които предлага съвременният пазар, изборът на матрак често е доста труден. За да улесним избора Ви, ето и подробности за най-често срещаните типове матраци:

Memory Foam Mattress

Матрак с мемори пяна

 

Както е и подсказано в името, тези матраци съдържат мемори пяна. Матраците с мемори пяна са известни със стабилната си опора, освобождаване на натрупаното напрежение в мускулите и обгръщане на извивките на тялото. В миналото, мемори пяната не е била предпочитан избор поради загряващите си свойства, но съвременните мемори пяни вече разполагат с охлаждащи свойства като cool gel мемори пяна, която освен, че не задържа топлината , охлажда тялото.

Идеални за: Хора, които които обичат да спят и на твърд, и на мек матрак. Този тип матрак хем е достатъчно твърд, за да осигури правилна позиция на гръбнака, хем създава усещането за мекота и „потъване“ на извивките на тялото.

Пример: Матраци с мемори пяна

Матрак с профилирана полиуретанова пяна

 

Матраците с профилирана полиуретанова пяна притежават по-висока степен на твърдост поради плътния строеж на ядрото. Гофрираният горен слой създава лек масажиращ ефект заради вълнообразната си текстура  и създава невероятно усещане за комфорт по време на сън.

Идеален за : любителите на твърди матраци, хора с болки в гърба и кръста. Усещането за стабилност по време на сън, както и масажиращият ефект на профилираната пяна прави този вид матраци едни от най-предпочитаните избори.

Пример: Матраци с полиуретанова пяна

Матрак с полиуретанова пяна Green Fabric

Матрак с покет пружини (pocket springs)

 

Матраците с пружини не са това, което бяха. За разлика от предшествениците си, днешните матраци от този вид нямат нищо общо с продънващите се от едно време легла. Новите технологии при индивидуалното пакетиране на пружините в отделни джобове не позволява бързото им износване и минимизира буденето от движенията на партньора, тъй като тежестта на тялото се разпределя равномерно по ширината и дължината на тялото.

Идеален за: двойки и хора, които обичат да спят на по-меко.

Пример: Матраци с пружини

Матрак Хибрид

 

Матраците с хибридно ядро са комбинация от различни основни ядра ( покет пружини, профилирана или HR пяна, охлаждаща мемори пяна или обикновена такава). Тези матраци са предназначени да съчетаят определените ползи на различните строежи, като същевременно сведат до минимум възможните недостатъци.

Идеален за: взискателните хора, които искат най-доброто от всичко – пружиниращият ефект на покетите, твърдостта на пяната и/или мекотата от мемори слоя

Пример: Матрак Pocket Hybrid

 3.Бюджет

 

Бюджетът варира от човек на човек. Само допреди няколко години, единственият начин да си купиш матрак беше в магазина, което почти винаги означава по-голяма надценка и съответно по-висока цена за средно качество матрак. С развитието на онлайн търговията на продукти за сън обаче нещата се промениха и съотношението цена-качество вече е постижимо. Разнообразието и богатият избор на всякакви продукти за сън в последно време дава възможност на клиенти с по-малък или висок бюджет да се сдобият с качествен матрак на добра цена.

В тази индустрия, скъпото не винаги означава по-добро. Ценообразуването на матраците във физическите магазини е значително завишено и надценката често е в пъти по-висока, отколкото при онлайн търговията. Затова покупката на матрак онлайн е доста по-изгодна за клиента, а и доставката на адрес под формата на руло спестява време, пари и място.

  4. Каква твърдост да изберем?

 

Най-често задаваният въпрос при избор на матрак е „колко е твърд този матрак?“ Това е и един от най-трудните отговори. Усещането за твърдост е много субективно –  зависи от личната дефиниция за меко, средно или твърдо. В допълнение, типът на тялото, теглото и височината на човека също са фактори, които влияят върху усещането. Много често се случва клиентът да бърка опора с твърдост. Матрак, който осигурява добра опора е такъв, който държи гръбнака в правилна позиция ,без да създава напрежение в определени зони. Ако един матрак няма адекватна опора, е много вероятно да се събуждате с болки или преуморени. Твърдостта се отнася по-скоро за първоначалното усещане, когато легнете на матрака – дали е мек или твърд ,оптималната твърдост върви ръка за ръка с удобството.

5. В каква поза спите?

 

Настрани, по гръб, по корем или по малко от всичко…Всеки спи по свой собствен, уникален начин. Големият проблем е, че хората не търсят матрак според навиците си на сън. Всяка поза има специфични изисквания и се нуждае от идеалната степен на твърдост.

 

 • Настрани

Хората, които спят настрани, не винаги остават в тази позиция през цялата нощ. Много често те се въртят от едната на другата страна, със свити крака или единият изправен. Заради тези движения, тези хора се нуждаят от матрак с мека към средна твърдост. Тя е много важна за тях, тъй като те се нуждаят от определена мекота, която да обгръща извивките по време на въртене.

 

 • По гръб

Твърдостта и опората са еднакво важни за хората, които обичат да спят по гръб. Прекалено мекият матрак не е добър избор при тази поза за сън, тъй като няма да окаже необходимата подкрепа за гръбнака. В допълнение, ако тази опора не е достатъчна, извивката на гръбнака се изкривява, което води дългосрочни болки в гърба и кръста. Затова матрак със средна към висока твърдост е най-подходящ.

 

 • По корем

За любителите на спането по корем най-важното е правилното разпределение на тежестта, тъй като в тази поза торсът оказва най-голямо напрежение върху матрака. Именно заради това, тези хора имат нужда от матрак, които разпределя тежестта равномерно. Ако средната част на матрака е прекалено мека и пропада, гръбначният стълб се извива неправилно и предизвиква болки в кръста. Повърхността на матрака трябва да е максимално гладка и плоска, за не създава такива проблеми. Средно твърди матраци с мемори слой са идеалният избор за спане по корем.

6. Колко тежите?

 

Теглото може да не изглежда като нещо важно, но когато избирате матрак е от съществено значение. Потъването, прегръдката, усещането, охлаждането и поддръжката на всеки матрак са силно засегнати от тежестта и вида на тялото. В зависимост от телосложението Ви, може да се нуждаете от специфична твърдост или определен тип матрак. Няма перфектна формула за всички.

 • ≥60-65 кг

По-леките хора не потъват много в матрака, затова матраците с твърда повърхност няма да им осигурят нужния комфорт. При избор на матрак е най-добре да се спрете на една идея по-мек , по възможност с мемори пяна. Тя ще създаде необходимото усещане за „прегръдка“, което при хора със средно тегло се получава от само себе си.

 

 • 70-90 кг.

Ако попадате в тази категория, то сте най-облагодетелствани. Дизайнът на повечето матраци е базиран именно за средно тегло. За Вас всеки универсален матрак ,категоризиран като мек, среднотвърд или твърд е подходящ. Тук всичко опира до лични предпочитания.

 

 • ≤90-100 кг.

Хората над 90 кг. оказват по-голям натиск върху матрака, затова точният избор е важен. Изберете матрак, който има допълнителен комфортен слой (мемори пяна или профилирана пяна) от поне 4 см. Това ще гарантира стабилна опора и удобство. Охлаждащият гел също е добра идея, тъй като по-тежките хора са с по-слаба терморегулация. Ако се нуждаете от стабилна опора и по краищата на леглото, то обмислете покупката на матрак с покет пружини с подсилени ръбове.

С тези 6 стъпки няма как да сбъркате в избора си!